ginger whisky


Tänkte att jag skulle tipsa om min senaste absoluta favoritdrink. Hade tänkt göra det innan lördagen var över men nu blev det inte så. I alla fall, såhär ser den ut. Jag tycker om att inbilla mig att jag hittat på den helt själv och att den är otroligt revolutionerande men eftersom den innehåller exakt två ingredienser så gissar jag att jag inte är den första som testat slå ihop dem. I alla fall —


Man börjar med valfri whisky. Jag valde Jim Beam Devil's Cut för jag har fått för mig att den är mildare i smaken än andra whiskysorter jag testat. (Gillar inte whisky förutom i en välgjord whisky sour eller då i den här drinken. Eller i kladdkaka, förstås.)


Då man hällt upp en skvätt whisky i ett glas så fyller man på med ginger ale. Tadaa! Färdigt! Tror en citronskiva skulle passa utmärkt i drinken också, både smak- och utseendemässigt, men jag hade tyvärr inga sådana tillgängliga.

Så drinken är superenkel men supergod. Sen ska man helst avnjuta den med respekt och viss återhållsamhet också, man får inte festa på såna här liksom. Då kan den förstöras, och även ginger ale (som ju, som välkänt, är världens bästa läskeblask), och det vore förstås en katastrof! Nä, man ska smutta, känna sig betydligt mera vuxen än vad man gör med t.ex. en piña colada (för sött för att vara vuxet) eller screwdriver (för billigt för att vara vuxet), och man får med fördel jobba med något som att sammanställa sin portfolio eller finslipa en artikel under tiden den avnjuts. Det är en sån drink, bara.

I tonåren brukade jag och min kompis Hanna prata om "filmcigg" som ett alldeles självklart begrepp. Ibland då vi rökte så sa nån av oss "Åh, filmcigg!", och det betydde att cigaretten var precis sådär god som de alltid ser ut att vara i filmer, och ibland också att den där filmatiska stämningen infann sig då helt automatiskt. Den här drinken, den är en filmdrink.

linnea p.
10.02.2013 kl. 02:50

kräftskiva


I lördags var vi bjudna på kräftskiva till Sundom en bit utanför Vasa, där var det fint dukat och bordet helt överfullt med mat. Kräftor, räkor, räkröra, ett par olika sorters majonnäser, frukt, grönsaker, sallad, bröd, en helt suverän ostpaj som Maria gjort, och sånt.


Värdparet Maria & Mikko.


Ossi & Eeva.


Carla & Lina.


Frank.
Så åt vi då. Och rökte. Sjöng snapsvisor gjorde vi också, eller de andra i alla fall — själv kunde jag inte en enda.


Eeva hade fixat en fräsch efterätt med färska bär, maräng och vispgrädde och också smulade kex vill jag minnas. Helt perfekt och somrig.


Jag började plötsligt känna mig iakttagen och på väg att bli invaderad där jag satt. Aha, det där förklarar saken, tänkte jag och tog en bild.


Askvokadokopp. (Där har ni nåt, formgivare!)


Efterefterrätt, jag hade bakat en choklad-whiskykaka med kokosflingor som garnering, vilken vi åt med vaniljglass och de maränger som sluppit över från den första efterätten, och så drack vi kaffe förstås. Vuxenpoängen trillade in! Och hobbitpoängen också, förresten.


Det som tidigare hade varit mat på bordet hade under kvällens lopp blivit utbytt till dryck.


Fin Maria!


Ossi & Mikko tog ett dopp efter bastun.


Vi andra satt kvar och pratade.Jag smög omkring och tog bilder.


En mal anslöt sig till vårt gäng. Ibland önskar jag att jag talade en annan dialekt så att jag kunde kalla alla malar för Malin, men på min dialekt blir det bara "maln" och det är ju inte alls lika fyndigt.


Är löjligt förtjust i stearin som runnit, insåg alldeles nyss med viss genans att det säkert är en kvarleva från mina dagar som tonårsgoth, heh.


Jim, som liksom Carla, satt vid sidan om mig och på det viset fastnade på ganska få bilder. Borde skaffa ett annat objektiv än mitt 50mm, det blir ofta lite för tajt.


Maria tog gruppfoto, allvaret var ett faktum. (?!)


Och så en sista bild av värdparet!


Och avslutningsvis blev det skolfotografering! Med bonus-solstol som jag inte såg i mörkret.
linnea p.
15.08.2012 kl. 20:01

ett tu tre


Igår var det mitt och Jims treårsjubileum så vi granskade det enorma (...) restaurangutbudet i Vasa och valde att gå till Rosso.Jim tog en egenkomponerad pizza och jag valde gnocchi med sallad på kronärtskocka. Hade egentligen hoppats på en pasta med aurbergine och rostad chèvre men de hade förnyat menyn och plockat bort den rätten. Sorgligt! Fast gnocchin var god den med.


Jim började äta så länge jag tog bilder av honom så jag sa "Vänta, jag måste få en okej bild!", och han blev helt plötsligt jätteglad och sa ungefär "En Okejbild? En bild där jag ser ut som att jag skulle vara med i tidningen Okej? Okej!".


Själv förvandlas jag till en handlingsförlamad robot varje gång någon riktar en kamera mot mig så inga minspel här inte!


Efter maten blev vi så trötta att Jim blundade en stund och jag satt och nickade till litegrann medan mina fjädrar spretade ut från huvudet. Snyggt.

Imorgon är det konstens natt här i Vasa och då ska Jim ha en spelning, så komsi komsi!
linnea p.
08.08.2012 kl. 23:03

smoothie operatorMixade just ihop vad jag tror att är den godaste smoothien jag någonsin åstadkommit, så här är det ungefärliga receptet till den så att era smaklökar kan stå i evig tacksamhetsskuld åt mig sen.


Jag började med att skrapa ner ungefär två matskedar kallpressad kokosolja i mixern, den smälter vid 24 grader så jag lät den stå en stund.

Jag fyllde på med djupfrysta jordgubbar, som förvisso hade tinat eftersom jag förvarat dem i kylskåpet sen igår, ungefär en deciliter med saften och allt.

Sen också djupfryst mango i bitar, skulle tro att det var runt två deciliter av dem.

En banan som jag brutit sönder åkte också ner.

Jag klickade ner några glassskopor turkisk yoghurt.

Jag tillsatte också ett par skopor apelsin-vaniljglass som hittas på Lidl.

Vi hade ingen vanlig mjölk, så jag använde rismjölk, cirka en och en halv deciliter.

Till sist tillsatte jag ungefär två teskedar vaniljsocker, en matsked vanligt socker, och en nypa salt.

Så är det bara att mixa tills det är slätt och fluffigt då. Om man vill kan man ju servera i ett festligt glas med ett sugrör, den blir kanske ännu lite lite godare då... om det ens är möjligt. Nam!

linnea p.
02.06.2012 kl. 17:28

vindruvor & kokosoljaSaker jag ska äta, precis som jag sa. (Mest bara för att det tar ganska länge att äta upp en ask vindruvor, annars skulle jag inte hunnit ta bild.) Fast jag har redan börjat äta och nu kan jag inte sluta stirra på det där svulstiga kladdet på vindruvan ganska i mitten fast lite till höger och nedåt och tycka att det är jävla äckligt fast det bara är lite fruktkött. Jag har redan ätit den druvan dessutom, åh fy fan. Bläää varför är det så äckligt?

Jag har även kletat kokosolja i mitt hår för första gången och misslyckats med doseringen. Tanken var att arbeta in lite i topparna så att de skulle bli mjuka och fina och återfuktade men istället blev det mer en fet inpackning i de nedersta trettio centimetrarna, så jag får visst tvätta håret en gång till idag då. Kokosolja är tydligen väldans dryg.

Dagens känsla: fruktcocktail.
linnea p.
15.03.2012 kl. 12:58

ingerfäraNu är det fest! Kalas, i alla fall, för ginger ale är världens bästa läskeblask.
linnea p.
14.03.2012 kl. 00:37