summer tourist in berlin

 
Försökte igår lära mig hur man gör egna filter och lager i Windows Movie Maker och Windows Live Movie Maker och filmklippen från Berlinresan i somras fick agera försökskaniner. Det är mest klipp filmade inifrån S-Bahn-vagnar eller bussar, för det var typ enda gångerna jag kom ihåg att filma. Är i allmänhet inte bra på film alls, är dålig på att filma även då jag kommer ihåg det och är verkligen inte någon toppenredigerare direkt, men... practice, practice? Tror f.ö. att jag föredrar stopmotion, för det är ju i princip en jättelång gifanimation bara.
linnea p.
18.12.2012 kl. 14:50

berlin! (dag 5 & 6)

Vi (nåja, jag) har nått sista delen, puh! Kan inte tro att jag för en gångs skull varit så här effektiv, jag brukar ju skjuta på och söla och slöa. Tidigare inlägg med Berlinbilder hittas om man scrollar neråt, direktlänkar är: dag 1 & 2, dag 3 och dag 4. Mer bilder kan tänkas dyka upp i framtiden om min analoga kamera i kombination med mig själv levererar något postvärt. Nu blir det dag 5 & 6!

28 juli / dag 5 —


Första bilden från den här dagen var av vår sena frukost som vi intog först när vi klivit av valfritt fordon (u-bahn/tram, minns inte) på Zoologischer Garten. Crêpes, min med nutella, Jims med likör. Annars lönar det sig nog att äta utanför de mest centrala och/eller de mest turistpopulära områdena, tror min crêpe kostade 3€ så det var ju nästan Finlandspriser det.


Orsaken till att vi befann oss just där var att vi var på väg till Zoo Aquarium Berlin (som plåster på såren för att Jüdischer Friedhof varit stängt då igen, vi hade redan peppade åkt dit och besvikna tillbaka), vilket ligger precis brevid Zoo Berlin. Är verkligen glad att vi valde att gå hit, jag har utvecklat en ny förtjusning vid fiskar och övriga havsvarelser som jag förvisso minns att jag även besatte i min barndom, plus att det kändes mera humant än ett "vanligt" zoo där man spärrar in stora däggdjur i små burar. Nu har jag inte varit till Zoo Berlin så jag vet inte vilka förhållanden som råder för djuren där, och jag tror att de har det mycket bättre ställt än djuren på en del andra ställen (*host*Kaunas*host*), men att stöda den formen av underhållning känns ändå lite tveksamt — trots det vet man inte, är akvarium faktiskt mera försvarbart? Inbillar man sig bara? Jag är väldigt tudelad, jag gillar älskar att se på djur, men det är fan långt ifrån kul om man blir deprimerad av det på köpet. Nåjo... on to the fishies.

Där fanns tropiska, färgsprakande och skimrande fiskar. Vissa tycktes hålla sig i grupp, som de på de sista två bilderna. Märkte nu i efterhand att de bilderna är så gott som identiska men vad gör nu det då fiskarna är så fina!


En del fiskar verkade väldigt nyfikna och sociala, och höll koll på oss besökare.


Den här pussgurkan till fisk simmade så snabbt att det var svårt att fånga den på bild, men guuuuuuud den där pussmunnen! Skrattade högt av förtjusning.


När jag ser såna där fiskar vill jag bara hålla dem i famnen och klia dem lite bakom gälarna och stryka längs med fjällen. Måste inskaffa ett STORT akvarium, våtdräkt och syrgastuber, helt klart.


Nånting jag verkligen uppskattade med det Zoo Aquarium Berlin var att varje enskilt akvarium hade helt olika miljö, belysning och i vissa var det också fejk-strömmar som virvlade på. Naturligtvis måste salthalten och temperaturen i vattnen också varierat, precis som i fiskarnas egna naturliga habitat. Det känns bra!


Den här filuren låg och chillade mot glaset. (Är det nån annans hjärna än min som True Blood-Pam dök upp i vid åsynen av den?)
Gubbiga fiskar. Jag vet att ni också ser det.Utöver fiskar så fanns där också en stor mängd olika maneter, det var spännande! Tidigare har jag bara sett öronmaneter ("moon jelly" på engelska, fint!), stora grejer som verkade tycka om att bada med en när vi var på familjesemester i Danmark nångång. Det var ganska roligt, faktiskt, de bränner inte. De här maneterna var betydligt mindre än dem, ungefär 10 cm långa om man inte räknar med tentaklerna.Någon art av små söta lungmaneter. Borde ha fotat skyltarna också så man skulle hållit lite koll.


De här var ganska stora, med extremt långa tentakler som böljade efter dem och verkade trassla ihop sig — både med maneternas egna och de andra maneternas tentakler. Hmm. Nåja, det var säkert ingen fara.Animationer av de små söta lungmaneterna. Åh de var så bisarrt fina att se på!

Som sagt verkade vissa fiskar ganska utåtriktade! (Du simmar i bild, Kaj! Kaj, du simmar i bild!)


Fina fisken!Sjöhästar! Så vansinnigt söta och graciösa små djur, mest satt de och gungade lite i strömmarna. De hör till det latinska genuset Hippocampus, från gamla grekiskans hippos som betyder "häst" och kampos som betyder "havsmonster", men det fanns verkligen inget monstruöst över de här fullkomligt förtjusande varelserna.


Gick man en våning upp kom man till reptilerna. Jag visste inte att ormar var såna sociala och till på köpet gosiga djur, men så här låg de nästan överallt två och två.


Jag vet inte vad den här typen av ödla heter men min spontana tanke är Jack Nicholson.Den här sköldpaddan var väldigt intresserad av min kamera, försökte gnaga på den genom glaset. Eller kanske bara smaka lite, jag vet inte.


En kameleont som inte riktigt levde upp till sitt rykte för stunden.


På tredje våningen fanns en del amfibier och insekter, här är en ormögd sak ur den förstnämnda gruppen. Det fanns också en padda där som såg ungefär ut som en blandning av Jabba The Hut och Buddha men jag tog ingen bild, korkad som jag var. Man kunde inte undgå att stirra på den, sen att den satt precis i mitten av terrariet vänd mot glaset gjorde bara saken ännu mer absurd och zen-artad. Ibland kändes det som att en del av amfibierna hade lite väl små terrarium att bo i, men kanske små små grodor inte behöver sån stor yta, jag vet inte. Terrariumen var istället ganska rymliga på höjden och många grodor låg uppe på grenar nära taket och vissa var så pyttesmå att de låg på blad.Sen var vi klara med akvariumbesöket, under tiden vi var där hade det regnat lite (äntligen!) och Jim hittade en själsfrände i muren.

Efteråt åkte vi hem och stannade där resten av kvällen, mina fötter kändes som att de åkt igenom en köttkvarn och det eviga lågtrycket gjorde mig konstant sömnig. Jag kastade mer eller mindre in handduken, kan man nog säga, och lika bra var det för nästa dag skulle även den medföra en del promenerande. Jag tupplurade en stund då vi kom hem och sen gick vi till affären och köpte Berliner Kindl ("So Schmeckt Berlin") och varsin munk (dock inte berlinermunk), tittade på True Blood och Arrested Development och sen blev det natt.


29 juli / dag 6 —

Efter att vi hade tvättat och hängt tvätten och packat ihop det sista och kollat alla fönster och släckt alla lampor och så vidare, så åkte vi med våra ryggsäckar ut till Flohmarkt am Mauerpark, en stor loppmarknad som hålls varje söndag. Vi gick på där en bra stund och det fanns mycket att se, men några självklara fynd hittade jag inte. Jag ägde en superfin kamera i några minuter, sen ångrade jag mig då jag märkte att den inte skulle ha vanlig 35mm-film, och försäljaren var snäll nog att låta mig returnera den. Men buuuuuuuuhuuuuuuuuuuuuu. :'( Två souvenirer köpte jag dock där på loppmarknaden, kändes som en enorm lättnad efter att jag köpt den första (silversmycket) för jag vill verkligen ha nån konkret minnessak från varje resa jag gör.


Korkat nog tog vi inga bilder på marknaden, men det här är efteråt, i ett försök att dokumentera fjädrarna jag fått i håret. Syns ju knappt alls, menmen. Det började ösregna under tiden vi var där på marknaden så vi blev ganska blöta men hellre det att det regnade och att det var svalare än att vara tvungen att gå på där med packning i 30-gradigt värmelågtryck som under de andra dagarna. Så egentligen hade vi tur med vädret, fast man blev lite blöt.


P.g.a. regnvädret kortade vi av marknadsbesöket en aning så vi anlände till Tegel flygplats ganska tidigt, så vi gick till Starbucks och samlade energi i form av koffein och socker. Och choklad.


Det hade slutat regna så vi satt där utanför en stund medan Jim packade ner sin väska i sin större väska. Sen gick vi in, och då kunde vi checka in, så det gjorde vi och sen åkte vi till Riga, där Jim köpte Riga Balzam (lol) och jag köpte en limpa Vogue Menthe cigaretter som jag letat efter under hela vistelsen i Tyskland men som tydligen är ett baltiskt påhitt. Nöjda med våra inköp flög vi sen vidare till Vanda och därifrån bilade vi till Vasa och där var, mer eller mindre, den resan!
linnea p.
01.08.2012 kl. 15:44

berlin! (dag 4)

Jag har suttit uppe och intensivredigerat och -kodat och -skrivit och -googlat och -korrigerat och -försökt minnas så många detaljer som möjligt men jag är hemskt trött och jag borde säkert egentligen spara det här tills att jag kan korrekturläsa ordentligt och till jag ens är kapabel till att faktiskt använda min hjärna över huvud taget, men tack och lov ställer jag inga såna höga krav på mig själv här. Så här är fortsättningen på dag 1 & 2 och dag 3.

27 juli / dag 4 —


På väg ut, Jim smygfotade.Det var en trevlig trädgård där vid huset, tyckte jag.En båt kom förbi just när vi gick över bron och vid båda sidorna av floden går det flera trappor ner till vattnet. Det är såna små detaljer som gör det tycker jag. Trapporna alltså. Att en båt kom förbi var ju bara en ren händelse.

På väg till Sonnenallee-stationen för att hoppa på pendeltåget, vi gick en liten omväg den gången men på vägen hem hittade vi en genväg.Åkte buss, mötte en annan buss.Vi skulle ut till den judiska gravgården i Weißensee, men just då vi hittade fram så stängde den. Ugh. Det var en skylt på dörren endast på tyska och vi tolkade det som så att gravgården stängde på fredagar och lördagar redan 14:30. Nästa dag (lördag) åkte vi samma rutt igen, fast tidigare, och vad märker vi? Jo, att gravgården är helt och hållet stängd på lördagar, och förstås också söndagar, det vill säga på DAGEN FÖRE sabbaten och på sabbaten. Bläää. Så dit for vår chans då, eftersom hemresan var på söndagen. Är så jävla sur. Jag har aldrig förut svurit så mycket för att jag inte fått uppleva något som faktiskt har en direkt relation till religion.


Vi åkte upp i Panoramapunkt på Potsdamer Platz, fast här stod vi ännu och väntade på att få åka i Europas snabbaste hiss. På 20 sekunder åkte man upp 24 våningar och en man som skötte hissen stirrade glasartat in i fjärran och levererade montont ett inövat tal som varade exakt lika länge som hissturen. Väl uppe fanns där läsvärda montrar om Potsdamer Platz historia, mycket om Berlinmuren förstås men också om u-bahnstationen i sig självt. Bilder av fotografier och målningar. Ernst Ludwig Kirchners målning Potsdamer Platz, fotografi på Peter Fechter då han bärs ut från dödens zon efter att han legat där i 50 minuter med skottskador (han avlider sedan på sjukhus). Det fanns ett annat fotografi där också som jag fann speciellt gripande, men jag har inte lyckats hitta det på nätet, men det var av en ung tjej som rusat över till Västberlin över den preliminära taggtråden, och hon har ett visst ansiktsuttryck (hotat, ledset, skrämt, men också argt och oförättat) som det är svårt att föreställa sig själv med. Det var svårt att slita blicken från hennes.


Tittade man utåt från Panoramapunkt kunde det istället se ut såhär, t.ex.Turistluftballong. Så kunde man också få en panoramavy över staden.


Hemma på Weigandufer (som alltså är en gata) trappade vi ner till floden och jag passade på att få lite gratis fotvård igen.


Senare på kvällen gick vi ut igen, här hade vi gått kvällen innan då det var nymålat, helt i misstag, och på det viset lämnade vi en souvenir i Berlin också.


Det här är ju en helt pisspoor bild men det var i alla fall massor med svanar ute på floden på kvällen.Vi joinade gänget på Fitzcarraldo.


Jazz hands!Sista seansen, nästa morgon åkte Catariina och Karin hem igen.


Jag & Jim tunnelbanade vidare för att uppsöka en fotoautomat jag sett tidigare, på väg tillbaka gick vi förbi dessa gatumusikanter som kompenserade bristande musikalitet med extrem feelis!
Vi åkte en station för långt och när vi skulle åka tillbaka var den helt tom, så vi försökte ta en bild av oss tillsammans. Gick ju sådär. Jag inser förresten nog mycket väl att min kjol i princip blev transparent av blixten men jag tror nog att alla har sett underkläder förut så whatever whatever. Jag hade en underkjol med mig men den halkade upp hela tiden och lade sig som en korv runt rumpan så den fick va hemma efter det.


Till sist skickade Jim mig upp för trappan så fick jag stå där själv.


Och här är resultatet från fotoautomaten... duktigt att vi var så förberedda på den första bilden!
linnea p.
01.08.2012 kl. 03:23

berlin! (dag 3)

Här följer en fortsättning på det föregående inlägget, vilket bestod av bilder från dag 1 & 2.

26 juli / dag 3 —Gasp! Nästan celebrity spotting i Neukölln.


Det fanns väldigt mycket möbler och andra inredningsprylar längs med gatorna, här en fåtölj.Frulle på typ världens bästa bäckerei vilket jag dessvärre inte minns namnet på. Mest var det bäst för att tjejen som jobbade där var så himla trevlig och snäll. Det fanns inga vegetariska smöggisar i varken disken eller på menyn men hon erbjöd sig direkt att fixa varsin åt oss, och himmelskt goda var de. Tack trevliga tjej!


På Potsdamer Platz fanns några delar av muren för beskådning.


Ebertstraße, på väg till Förintelsemonumentet som finns till höger om bilden och gatan till höger.Förintelsemonumentet, officiellt kallat Denkmal für die ermordeten Juden Europas, upptar en yta av 19 000 kvadratmeter. På håll såg alla betongpelare ut att nå max axelhöjd, men när man väl gick in dit så märkte man att marken var ojämn och många av pelarna växte ju längre in man kom och skjöt upp högt över ens huvud.


Brandenburger Tor, förstås.


Söta hästar vid Brandenburger Tor.Den här dagen hade jag börjat att plågas ordentligt av min smärta i fötterna som strålade upp mot vaderna (den skulle senare fortsätta att stråla högre upp till knäna och sen höfterna och allra sist till korsryggen), så en chans att sitta på en bänk i skuggan under en stor lind var inte något jag gärna missade. Gatan heter just Unter den Linden, "under linden", och många såna träd prydde den. Det fanns över huvud taget många lindar lite överallt i staden, doftade gott.


Berliner Dom.


Altes Museum.


Jag trodde det här skulle vara gott men det var det INTE. Det kallades milkshake och det var ju egentligen ett passande namn för det beskriver exakt vad det var. Skakad mjölk, med lite krossad is, smakessens och sen det vidrigaste — "topping" (som sjönk till botten) i form av små gelehinnade bollar med smakessens innuti vilka sögs upp genom sugröret med små små pluppande ljud och liksom exploderade i munnen. Örk. Vi köpte dem i en kiosk och det såg så lovande ut på menyn (mmm litchi-smak) men sen när killen i butiken sammanställde våra drinkar så blev man lite skeptisk. Och med all rätt! Jag visste inte vilken smak jag skulle ta på min topping så jag frågade killen "Yoghurt, or is that weird?" och han sa "No I think it's delicious", och nån minut senare kunde jag fastställa att killen i fråga verkligen borde ta och ompröva sin definition av """delicious""". Jösses.Gatuvy. Försöker räkna ut vilken gata det var men jag kan inte, gissar på Wiener Straße.


Vi gick till Görlitzer Park och drack öl medan solen gick ner.


Vi gick dit för att de andra barnen (Catariina, Frank, Karin & Ida-Lina) redan var där!Karin & Ida-Lina.Catariina & Frank.Gruppbilder minus bakom-kameran-Jim.


Framför-kameran-Jim!


Här tog Ida-Linda en bild och jag lider av an extreme case of hatthår. Alltid lika snärttigt.


På väg vidare till nästa ställe, cykeltrubbel.Ida-Lina ser visionerande ut då vi kommit fram till nästa ställe, d.v.s. Club Der Visionaere.Där satt vi på en brygga och dinglade med benen. Jag hade mina i vattnet mestadels av kvällen, så skönt för ömma fötter.


Det såg ganska mysigt ut på andra sidan floden också.
Catariina & Frank bidrog med grimaser.Jim & jag kunde ju inte vara sämre, förstås. "Åh, ett sånt angenämt par!" ska ni tänka då ni ser på den andra bilden. "Åh fy", kan ni t.e.x. tänka om den första.


Görlsen.


Vi tjejer satte oss enligt nyans på solbrännan. Jag kände mig för övrigt så pass hemma där på bryggan att jag, som ni ser, klädde av mig naken.


Det var trångt som bara attans där ute på bryggan.


Muntergök! (Det ser ju ut som att Jim har blåöga på gång men det är bara en bieffekt av en effekt under redigerandet som jag inte kontrollerade för noggrannt då jag massredigerade på en gång. Hopps.)


Och där var den tredje dagen, ska se om jag ännu orkar få sammanställt den fjärde dagen innan jag kollapsar. Är märkligt trött efter resan, fortfarande. Det är inte direkt som att vi stressat omkring sjukt mycket och kollat in otroligt många olika saker, långt ifrån det senare egentligen, men inte var det ändå någon semesterresa precis. Tror mycket har att göra med värmen, det blev tungt som fan. Och man gick väldigt mycket trots att kollektivtrafiken i princip är helt makalös (på ett positivt sätt), så mina fötter har ännu inte riktigt återhämtat sig. Hade två blåsor redan efter första dagen, och fler blev det hela tiden. Oh well.
linnea p.
31.07.2012 kl. 22:02

berlin! (dag 1 & 2)


Detta är en målning på Die Mauer, men mer om det sen. Vi ska börja från början —


24 juli / dag 1 —


På flygplatsen i Vanda tidigt på morgonen (sent på natten, skulle jag egentligen kalla det), där satt vi och väntade på att få gå ombord på planet. (First we take a picture, then we take Berlin!) Den här dagen är ganska bildfattig eftersom vi glömde digitalkameran där hemma i lägenheten sen vi kommit fram till Weigandufer i stadsdelen Neukölln, men jag tog åtminstone några få mobilbilder. I efterhand ångrar jag att jag inte tog fler bilder med min analoga kamera den här dagen, fanns supermånga vyer jag gärna hade förevigat under våra raska promenader från punkt A till B men jag ville inte slöa ner gänget och ja, det är nu sådär nu. Nån bild hade jag ju kunnat ta. Lätt att vara efterklok. Etc.


Innanför den här dörren bodde vi.


Här gick jag ut på en cigg, på väg ner från andra våningen. Tyckte att det var en hemskt charmig trappuppgång, målarfärg i rosa nyanser och glas i gula.


Ute på cigg gick jag runt och inspekterade gården lite, det fanns en källare också men jag vet inte vad som fanns där.Bollblommor.På kvällen gick vi till ett ställe (Santa Maria) där svenskar tydligen hade kissat tidigare. Sorgfria svenskar — "Modig magnet på äventyr slutar lyckligt!", men också hjärtekrossade — "Att älska någon som aldrig kan älska en tillbaka.".


25 juli / dag 2 —


Fniss fniss. (Vi hittade en, Kakiz!)


Vi anlände just i starten av en extrem värmebölja och medeltemperaturen under de flesta dagarna låg på runt 30ºC, så man drack som en kamel och behövde typ aldrig kissa ändå. När det är så där varmt så försvinner min matlust nästan helt och hållet, så jag åt ungefär en gång om dagen och sen behövde jag istället tusen timmar sömn för att återfå energi. Ganska dumt men så fungerar jag.Vi åkte till Museum für Naturkunde och kollade bl.a. på deras mineralsamling. Imponerande! Men i övrigt blev det här museumet ingen favorit — världens högsta monterade dinosaurieskelett på 13.27m (en brachiosaurus) var i och för sig häftigt, plus de andra mindre dinosaurierna, men utöver det så tyckte jag att det kändes ganska fattigt. Jim började förresten må jättedåligt då vi gick här, vi hade druckit lite dagen innan plus att solen gassade och han fick antagligen solsting. Vi hittade en apotek strax efteråt och han köpte en hatt lite senare så då blev det bättre!


Favoritmineralen, natürlich. Letade efter den en bra stund och till sist hittade Jim den. Den ser ju t.o.m. ut som mig!


Näckrosor & Jim. Kan inte tänka på näckrosor utan att höra tunnelbanerösten i Stockholm meddela "Vi anländer nu till nekrosen" i mitt huvud. Jävligt märkligt sätt att uttala "näckrosen".


Flugornas herrinna.
Inlagda havsdjur som inte är sill. Jim hittade en kompis.


Hej!Efter museumet åkte vi till Prenzlauer Berg, där vi tog en smoothiepaus på Papa Nô efter att Jim köpt en hatt åt sig. Stället låg förresten på Danziger Strasse, hehe. Förväntade mig att se en Danziglogo på åtminstone nån av vägskyltarna men icke.


Nånstans runt u-bahnstationen Warschauer (jag tror det var mellan den och Ostkreuz) hittade vi en grafittipyntad innergård som fungerade som café, bar och konstgalleri, plus att någon höll på att sätta upp ett tält och det verkade som att något band skulle spela där senare. Vi gick runt där en stund och tittade, observera min konstkritikerpose på sista bilden. (Lol.)


Vi gick ner längs med Warschauer strasse tills vi kom till East Side Gallery, där vi passade på att vila våra fötter en stund i parken bakom muren med varsin citronöl innan vi gick vidare längs med muren.


Målningar på Berlinmuren. Den där målningen där människor svämmar igenom muren tyckte jag var väldigt rörande i verkliga livet, men den blev ganska platt och trist på bild tyvärr.


Andra sidan av muren var täckt med grafitti.


2€-halloumibröd. Mmm.


U-bahn tillbaka in mot hemtrakterna.


Vi mötte upp med gänget på Filmkunstbar Fitzcarraldo, gänget i fråga bestod alltså av Frank, Ida-Lina, Catariina och Karin a.k.a. Smilla!

Mycket lummig & litet lullig hemfärd. Visst ser det tropiskt ut? Det kändes så också. Fuktigt och hett, även mitt i natten.Catariina hittade en pump, vilken visade sig fungera alldeles utmärkt!

Och det var de två första dagarna det, om även i en väldigt förkortad version. Tillbaka till bildgenomgång del 2!
linnea p.
31.07.2012 kl. 18:00

gefieder

Vi är hemkomna från Berlin, anlände till Vanda sent på söndagen och körde upp genom det häftigaste och mest imponerande åskvädret jag någonsin varit med om på natten till måndagen. Sen vi kom hem tidigt på måndagsmorgon så har jag mest sovit, under de få timmar jag var vaken under gårdagen påbörjade jag en bildgenomgång men det är galet tidskrävande, så innan den första bildbomben är klar för publicering tänkte jag förevisa mina två och enda souvenirer, vilka jag inskaffade på en stor (mestadels lopp-) marknad i Mauerpark som hålls varje söndag, innan vi åkte vidare mot flygfältet. Vet inte varför det blev ett sånt fjäderdräkt-tema men jag gillar teman och jag gillar fjädrar så det passar mig fint — kanske var det tanken på den flygande hemfärden som flaxade på någonstans i bakhuvudet och styrde mina inköp.Fjäderextensions och handgjort fjädersmycke.
linnea p.
31.07.2012 kl. 16:44

halloTänkte bara berätta att jag befinner mig alltså i Berlin (just nu är jag i lägenheten på Weigandufer vilken jag försöker att peka ut där på karta på ett ungefär) och jag tycker inte riktigt att jag har tid att blogga. All elektronik strular dessutom på ett vis eller ett annat av någon anledning och det är förvisso eneverande men jag tänker också att kanske är det lika bra, internet finns ju där hemma också men det gör inte Berlin. Så auf wiedersehen!
linnea p.
27.07.2012 kl. 21:03

reseanteckningar & lakritskatterGjorde lite anteckningar inför Berlinresan, det är ännu ett par veckor innan vi åker men jag anar att den tiden kommer rusa förbi. Jag kommer åka norrut om nån dag och stanna där över Jakobsdagarveckan, och sen åker vi strax därefter, via Vasa, till Helsingfors, via Riga, till Berlin. Det är också allt som krävs för att jag ska känna mig stressad, mest för att jag ännu inte har nån klarhet i vad jag ska packa till varken Katternö eller Berlin. Det senare är förstås den riktiga prövningen av de två, vi reser bara med handbagage igen som vi också gjorde under förra sommarens Baltikumtur och visst, det går skitbra, och det är faktiskt ganska förlösande sen när man väl lever ur en ryggsäck, men det är en utmaning att täcka alla möjliga väderlekar med bara en handfull plagg. Planering är långt ifrån min starka sida, men tacka vetja tankekartor!
linnea p.
12.07.2012 kl. 21:20

berlin, jawohl!Efter många om och men så bokade vi till sist en resa till Berlin, där vi dels kommer joina Weigandufer-gänget — men jag tror att det bara är Frank och Ida-Lina som är kvar där då vi anländer sent omsider. Har aldrig varit till staden i fråga förut, dock har jag varit i det tyska landet ett antal gånger, men aldrig långvarigt och aldrig som huvudresemål. Vi körde igenom nån del av landet när vi var på väg till Belgien för många år sen, och många innan det så gjorde vi ett par tillfälliga besök dit när vi egentligen semestrade i Danmark. Minns inte så mycket från varkendera av gångerna, av olika skäl (mestadels i-en-bil-vistelse, resp. ung ålder och allmänt i-en-bubbla-vistelse). Ska bli kul, natürlich! Om det är nån som har nåt tips på lager om vad man inte borde missa så mottages såna gärna!
linnea p.
30.06.2012 kl. 00:56

tallinn, estland

linnea p.
21.05.2012 kl. 16:51